Изграждащите мирни отношения. Стани един от Peacebuilder-ите !!!


От близо месец, не съм публикувала нищо… Посветена на различни други занимания, като отчети, укрепване на организации, задачи от компании насочени към техни цели….не остана време за любимото ми занимание и философия – Възстановителното правосъдие.  За този период обаче, се оказа, че се случиха много смърти на много млади хора и деца. Продължават коментарите по всякакви медии и сега..  Няма организация, екип, селце, град, училище, семейство, което да не се нуждае от нормални отношения, добронамерена среда, мир и разбирателство. И въпреки това ние продължаваме да възпроизвеждаме и допринасяме всячески за разрушаването на нормалните отношения и нормалните общности.12186262_740879759351193_8360674600460585047_o

Години наред отделям време и усилия да правя малки неща в затворите, с надеждата и убеждението, че всеки човек там, започнал да мисли и функционира по нов начин ще допринесе за намаляване на престъпността и нараняването на хора в общностите. Оказа се, че през тези години, докато аз си „упорствах вътре“, извън стените на затворите се е разрушило всичко. Не казвам, че не съм го усещала, но точно тези дни, сетивата ми възприемат настъпилият „апокалипсис“ в отношенията ни изключително контрастно…. толкова е отчетливо всичко, че води до трудност да обработиш всеки детайл, който се вижда.

На всеки човек, усещането за „дъно“ е различно. Вероятно с общностите и обществата е същото. Колкото по-дълбоко надолу в пропадането се намира една общност, толкова по- слаби са съпротивителните й сили и инстинктът й за самосъхранение, толкова повече усилия  и време ще са необходимо за възстановяване. За съжаление, има хора, които никога не стигат „дъното“ си и техния край е преждевременна смърт. Чудя се, ние като общество, дали не сме точно като тези хора…. Колкото и да пропадаме, страдаме, боледуваме, губим най-ценното – децата си, отново и отново…. , все не стигаме дъното си …

Затова, каня всеки, който иска да спре това пропадане и иска да стане част от мрежата на изграждащите мирни отношения, да се присъедини. Това е мрежа от личности, не от организации. Мрежа от хора, които не искат повече да пропадат. Искат да развиват нормални отношения, в нормални групи, организации и общности. Това не е и организация. Предложението ми към всички е за присъединяване и изграждане на общност на Peacebuilder-ите.

Няма значение личната подготовка, интереси или образование. Минало, история. Всеки е поканен. Рамката и ограниченията на общността са разбирането, приемането и прилагането на основните принципи и ценности на Възстановителното правосъдие.

Давам си сметка, че освен множеството смърти в тези дни, и съпътстващите ги коментари, анализи и послания, до всички нас достигат и такива, подобно на моето. Но въпреки това, знам, че има много хора, в цялата страна, които ежедневно полагат усилия за изграждането на групи и общности с нормални отношения. Понякога това е едно доста уморяващо и самотно занимание. Затова нека се срещнем в една общност на Peacbuilder-ите.

Всеки, който иска да бъде част от подобна общност нека попълни публикуваната тук анкета. Коментирайте и допълвайте. Следващата стъпка е срещата ни. Думите са важни, както и действията..

 

Save

Save

Save

Save