Една година блог за възстановително правосъдие в България … и какво се случи


Рядко ни се отдава възможност да сме изпълнени с кураж, за да заявим какво мислим. Не за да се покажем – това го правим ежедневно в различните ни микро-светове и роли, а за да се опитаме да се „провикнем“, така, че да  срещнем съмишленици сред различните от нас. Това може да е болезнено и да се окаже вик в пустошта или да призове толкова много съмишленици, че същ12186262_740879759351193_8360674600460585047_oо да се окаже някак обезпокояващо. Нито едно от двете не се случи :). Но се случиха множество срещи с чувствителни към страданието личности и търсещи възможности за неговото редуциране и трансформиране.

Да се огледаш в очите на непознати, но не безразлични е страхотен подарък за една година!

Благодаря!

Как изглеждаше тази една година в блога:

52 публикации – 2997 преглеждания

Освен преводни материали, публикации на 4-ма професионалисти, от които 3-ма са представители на академичната общност с различни интереси на изследване в областта на възстановителното правосъдие:

проф. Добринка Чанкова – пионер в промотирането на философията на ВП в България. Изследовател с два научни труда и множество статии по проблема. Реализация на поредица изследователски проекти в областта, представящи разнородни модели от световната и европейска правна практика

доц. Йочев, с исторически анализ на полюбовните съдилища, препращащ ни към наши традиции, свързани с философията на ВП

доц. д-р Румен Петров, изследовател на страданието, причинено от социални кризи и техните проявления: войни, тоталитаризъм, холкост, национализъм.

Публикациите, чийто автор съм аз по-скоро очертават възможности за прилагането на възстановителните практики в различни контексти, и специално  представяне на възможности за възстановителното правосъдие в хода на изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“.

В действие, извън думите

Отбелязване на Международната седмица на Възстановителното правосъдие, в която за блога на фокус бе училището като контекст на прилагане на възстановителните практики.

  • 22.11.2017 среща с психолози и педагогически съветници, в която се обсъдиха освен възможностите на ВП в училище, така и конкретни казуси. Едно от решенията на тази среща е за организиране на ежемесечни срещи по темата. Очаквайте съвсем скоро новини за първата среща през 2018г. WP_20171125_18_04_21_Pro
  • 25.11.2017 Среща с организации и специалисти, близки до темата от години. Обсъдиха се общи съвместни действия „от утре“, за по-широко прилагане и промотиране на възстановителното правосъдие.

 

Пожелавам на всички ни, повече срещи през следващата година по проблеми на възстановителното правосъдие и повече български автори, изследващи и описващи практиката си в областта на възстановителното правосъдие.

С пожелание за светли празнични дни!