„Малка книга за възстановителното правосъдие“, Хауърд Зер


Едно малко по-дълго предисловие

Когато стартирах блога „Възстановително правосъдие в България“ споделих, че тръгвам по път, който не знам къде ще ме отведе. Това, което единствено знаех  (като резултат от практиката си на доброволец и външен специалист в затворите) е че въпреки 15-те години работа с не малко съмишленици, ВП все пак не бе станало толкова популярно, колкото очаквах. Липсваше ни „гръмогласност“, липсваха ни форуми, в които да се срещаме  като личности, а не като „представители на различни организации“. Форуми поставящи в дневният ред на дискусията принципи и ценности, философия и практика, а не работни задачи и цели, финансирани от правителствени и неправителствени фондове – Европейски, Американски и какви ли още не.

В хода на периодичното публикуване на текстове и преводи на статии, в съчетание с „тъгата“ ми относно контекста в който са поставени НПО-те осъзнах, че има нужда от литература на български, разкриваща приложението на възстановителното правосъдие в различните контексти, в които всички ние „пристъпваме“ ежедневно.

Защото в България вече има възстановителни практики навлезли през различни глобални и европейски мрежи, но не винаги практикуващите знаят, че това са практики на възстановителното правосъдие. Гледат на тях като на фрагмент от собственото им поле на дейност или като на поредният „много интересен проект“, който „умира“ след спиране на финансирането. Такава е историята на множеството добри идеи и иновации в НПО-те.  За съжаление, любимият ми „трети сектор“ не функциунира в нормална среда. Условията са доста по-тежки, отколкото в бизнеса, а пазарът е доста по – номенклатурно поставен отколкото всеки друг. Но това е друга тежка и заслужаваща анализ тема.

Искрено се надявам, че с издаването на заглавията от поредицата „Малки книги за правосъдие и мирни отношения“ ще се предизвика нов прочит: първо на нашата собствена национална практика и традиция, в която със сигурност могат да се открият модели, които са възстановителни и вече добре инкорпрорани; ще се родят нови идеи за адаптация или развитие на установени традиции и закони; и най-вече се надявам, че ще се разшири разбирането и познанието за философията и ценностите на ВП. Така, че да стане основа и извор на нови идеи и възможности за изграждането на мирни отношения в междуличностен, общностен и социален план. 

До момента, литература свързана с ВП на български се издава от издателство СИБИ и кръг от юристи, благодарение на които вече всички можем да се докоснем до идеите на проф. Нийлс Кристи – един красив и мощен европейски глас, дефинирал една от концепциите на ВП. Само 7-8 години от неговото първо идване в България и 2-3 откакто е издаван на български език, може да се види какъв подем от ново разбиране и нови съмишленици имат възстановителното правосъдие и възстановителните модели.

С издаването на друг пионер в областта – Хауърд Зер вярвам, че практикуващи в различни полета и сфери на дейност ще открият смисъла и същността на тази философия и дори ще преоткрият своята лична практика и ще я поставят по нов начин в един възстановителен, организационен и институционален живот.

За мен е радост да ви съобщя и ви поканя да се видим на премиерата на първото българско издание на „Малка книга за възстановителното правосъдие“ от Хауърд Зер.

Заповядайте на 10 май от 19.00ч, в ЛК „Перото“, НДК

Малко за Хауърд Зер

Наричан «дядото» на възстановителното правосъдие, той започва работата си като практик и теоретик още в края на 70-те години, когато се полагат основите на възстановителното правосъдие. Ръководи  първата официална програма в

thumbnail

САЩ за срещи между жертви на престъпления и правонарушители. Х.Зер е един от първите, които разработват възстановителното правосъдие като концепция. Освен това, Х.Зер е  много продуктивен автор и редактор, лектор, преподавател и фотожурналист. Той е ментор на много лидери в тази област, от цял свят.

Неговата книга «Да сменим фокуса: един нов поглед върху престъплението и правосъдието» e считана за един от основополагащите трудове във възстановителното правосъдие. Част от многобройните му публикации включват: „ Размишления за мъжете и жените осъдени на доживотен затвор; «Размишления за жертвите на престъпления» и «Какво ще стане с мен?“. Зер изнася лекции и води обучения в цяла Северна Америка и в над 25 други страни.

Хауърд Зер е заслужил професор по Възстановително правосъдие и директор на Института за възстановително правосъдие „Зер“ в Центъра за „Правосъдие и мирни отношения“ в Източния Менонитски Университет, Харисонбург, щата Вирджиния.

Зер получава своята бакалавърска степен от колежа Морхаус, магистърска степен от Чикагския Университет и докторска степен от Университета Рутгерс, Ню Йорк.

Анотация към книгата

image description
София,2018

 

Възстановителното правосъдие е световно движение с нарастващо влияние, което помага на жертвите и общностите да се лекуват, като същевременно извършващите престъпления поемат отговорност за действията си.

То не е „омекотяване“ на наказанието или проява на доброта от философска гледна точка. То е конкретно усилие за възстановяване на справедливостта и изцеление на всички, които са засегнати от престъпният акт.  Поставя акцент върху конкретните нужди на всички участващи в престъплението. То търси отговори на това какво трябва да направим, за да поправим стореното, какво изисква справедливостта?

В преработеното и допълнено издание на своят бестселър  „Малка книга за възстановителното правосъдие“  (оригиналното издание е продало над 110 000 копия), Хауърд Зер  предлага приложими принципи и практики за осъществяването на един възстановителен процес.  Изследва първо как възстановителното правосъдие се различава от наказателното правосъдие и без да се увлича от дълги теоретични съждения, представя по един човешки начин практиките на възстановителното правосъдие.

В тази  „Малката книга“ Зер се заема със значима и сложна тема като я превръща в обозрима за всеки читател, без да я принизява или обезсмисля.

„Малка книга за възстановителното правосъдие. Преработена и допълнена“ е подходяща както за академичните семинари и лекционни курсове, за конференции и обучения, така и за всеки, който се интересува от това влиятелно ново разбиране за правосъдието и доближаване то му до нуждите и въпросите, от които се интересуват въвлечените в едно престъпление страни.

„Малка книга за възстановителното правосъдие“ се издава от Ла Конферанс ООД през 2018г.  Компанията е повлияна от философията на Encounter и ориентирана към изследване и промотиране на  нови идеи и концепции за развитието на личността, групите и общностите в модерното общество.

„Малката книга“ за възстановително правосъдие, издавана за първи път на български език, е първата  от поредицата „Малки книги за правосъдие и мирни отношения“ с предстоящо издаване от La Conference в периода 2018 – 2020 г.