Кога, ако не сега!


Лятото е на прага и започвам да мисля за ваканция… Какво по-добро време да се въоръжа с книгите, които съм набелязала за четене. Тези дни, правейки преглед на бележките си за литература, която ще взема с мен по време на отпуск, се върнах и към изданията на български, които пряко касаят възстановителното правосъдието и неговите практики. И тази ми работа ме накара да изпитам вътрешно задоволство…. (Защото и аз имам малко участие в това в последната една година:))

Равносметката показа, че броят на българските издания свързани с възстановителните практики бързо нарства. Ако прегледате списъкът на заглавията по-долу ще видите,  как се е развил и интересът на издателите. 

През 2011 е издадена книгата на проф. Чанкова „Възстановително правосъие. Сравнителноправен анализ“. Това е първото издание на български, свързано с възстановителното правосъдие и то от български автор.  От тогава до 2015г., няма друго издание. 

През 2015 до 2017 започва последователното издаване на книги на Нилс Кристи, по едно заглавие във всяка година.

През 2018 на пазара се появи и „дядото“ на Възстановителното правосъдие, Хауърд Зер, а само след месец имаме вторият български автор, свързан с темата – д-р Румен Петров. 

Това са едни страхотни новини! 

На български вече можем да четем създалите и концептуално оформили философията на възстановителното правосъдие автори – Хауърд Зер и Нилс Кристи, както  и двама български автора, със собствена визия и синтез в полето на възстановителното правосъдие и възстановителните практики. 

Предстои едно прекрасно лято за любопитните и търсещите досег до това поле! 

Списък с издадената на български език литература и издателства: 

Автор: д-р Румен Петров

Издадена 2018, Издателство Парадокс 

Korica_bolka (1)

Автор: Хаурд Зер

Издадена 2018, Издателство Ла Конферанс 

image description
меки корици

 

Автор: Нилс Кристи,

Издадена 2017, Издателство Сиби

g4444

Автор: Нилс Кристи  „Мяра на престъпленията”

Издадена 2016, Издателство Сиби

496_b

Автор:  Нилс Кристи

Издадена 2015, Издателство Сиби

predeli-na-stradanieto-nils-kristi

Проф.  проф. Добринка Чанкова

Издадена: 2011

vyzstanovitelnoto-pravosydie-sravnitelnopraven-analiz-dobrinka-chankova