Филмът „Разговор“ – прожекция и дискусия: 27 Септември 2018


Заповядайте на специално организираните от ЦСМ прожекция и дискусия, с които ще се отбележи старта на активният сезон. Филмът „Разговор“ бе съпътстващо събитие на Конференцията „Преосмисляне на престъплението и наказанието“, проведена на 21 април, в гр. София, като е представен за първи път в България през Ноември 2017, в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Филмът е част от Европейското отбелязване на Международната седмица на възстановителното правосъдие през 2017 и се представя при спазването на определени правила и изсквания на Европейският форум за възстановително правосъдие. 

Място: Зала „Юстиция“, Софийски районен съд, бул. „Ген. Скобелев“ №23

27 Септември 2018 от  16.00 – 18.30

Вход свободен.

Важно е да знаете, че прожекцията стартира в 16.00ч., а достъпът до сградата на съда ще е възможен до 17.00ч. След този час няма да е възможно да се включите. 

Очакваме ви! 

Място: Зала „Юстиция“, Софийски районен съд, бул. „Ген. Скобелев“ №23

27 Септември 2018 от  16.00 – 18.30

Вход свободен.

Модератори на дискусията: проф. Добринка Чанкова,  член на EFRJ, Елена Евстатиева, http://www.restorativejusticebg.com

flyer-A-Conversation-e1505308125935Сюжетът

„Разговор“ е филмирана театрална пиеса, създадена по истински случай, в който две семейства се срещат и разговарят в присъствието на фасилитатор: семейството на жертвата – убитото момиче – и семейството на извършителя. Филмът цели да разкрие и представи силата и потенциала на диалога между засегнатите страни, в едно толкова тежко престъпление.

трейлър на филма

Пиесата

е написана от австралийският драматург Дейвид Уилямсън. Тя е разработена в тясно сътрудничество с Джон Макдоналд, водещ експерт в областта на конференциите в общността (метод за помирение в наказателното правосъдие, вдъхновен от моделът на Маорите, в Нова Зеландия). Пиесата не е лесна за гледане или изпълнение. Тя има за цел да покаже как силата на конфликтът може да бъде намалена чрез срещата между извършителите и жертвите.

Групата: „No Theatre“

е неправителствена организация, базирана в Осло, съставена от  непрофесионални актьори от цял свят: Норвегия, Испания, Германия, Великобритания, Белгия и режисьор  от Великобритания. Всички те имат различна от актьорската професии, но са силно свързани с това, което представят в пиесата  „Разговор“, през последните 8 години. Вярват истински и страстно в посланието и темата на тяхната пиеса.  Вдъхновени са да видят, че има толкова мощен ефект върху публиката. Обратната връзка, която получават всеки път ги удивлява, тъй като смятали в началото, че уникалните прозрения, които се случват в хода на процеса,  трудно могат да се разберат отвън. Искрено се надяват, че тяхната пиеса може да помогне и да повлияе на подходите в наказателното правосъдие и в крайна сметка, силата на диалога ще бъде призната като ключов фактор за улесняване на помирението след извършване на престъпление. „No Theater“ вероятно няма да съществува дълго след създаването на този филм.

За актьорите