Международна седмица на възстановителното правосъдие – 2019


Скъпи приятели, колеги и съмишленици, отново сме пред прага на Международната седмица на възстановителното правосъдие. Само след седмица тя стартира:  17.11.2018г. – 24.11.2019г. Освен организации от Европа, още много други  от различни националности, ще посветят време, енергия и усилия за популяризиране, обсъждане и проблематизиране на темата за възстановяващото правосъдие.

Блогът за възстановително правосъдие в България и тази година предприема стъпки за нейното отбелязване и осигуряване на пространство за среща на всички заинтересовани от едно истинско и човешко възстановяване на справедливостта в отношенията, общностите и обществата. 

КАК МОЖЕ ДА СТАНЕ ТОВА

Един от най-вълнуващите начини и възможности за истинска среща е като съпреживеем силата на възстановителните практики и възстановителния процес.

Тази година Ви каня заедно да организираме Кръгове за разговор по важните въпроси на професионалното поле, към което принадлежите; организацията или институцията, в която работите; съседската или квартална общност, в която живеете.  Това може да са както изключително важните системни въпроси от нашето ежедневие, с които постоянно се сблъскваме и чийто проявления ни заливат от новинарските емисии, така и специфични въпроси, които са характерни само за вашата професионална сфера, организация или група.

Кръгът за разговор е пространство за разказване на истории, размисъл и споделяне.  В него е важно всеки глас да бъде чут, всеки да има възможност да разкаже своята история и сподели преживявания. В кръга се използва щафета – “говорещ предмет“, символизиращ правото да говори на този, който го държи в момента. Обикновено „говорещият предмет“ се избира от фасилитатора , наричан още „пазител на кръга“, като стремежът е да има символно значение свързано или с групата или с проблематиката, която ще се обсъжда в кръга.

Свържете се с Блога и заедно ще организираме възстановяващ диалог, в който всички заинтересовани страни ще могат да бъдат чути, ще могат да споделят,  да представят своята визия и позиция за това, което Ви вълнува. Кръгът дава възможност за истинска среща и разширяване на познанието за проблема, изясняване на позициите, намиране на решение отговарящо на представата за справедливост на участниците.  

Нека заедно направим повече за възстановителното правосъдие – вдъхновяваващата иновация!

Онлайн форма за регистрация в Международната седмица на Възстановителното правосъдие.

Блогът ще подкрепи с информация, материали или консултация всяка инициатива на организации, инициативни групи и личности, които искат да се присъединят към кампанията, провеждана по време на Междунароната седмица на възстановителното правосъдие.  

Не се колебайте да пишете, като заявите готовност за включване, идея за участие, важен въпрос, който искате да бъде обсъден в седмицата на Възстановителното правосъдие.

КАК СТАРТИРА ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЕДМИЦА НА ВЪЗСТАНОВИТЕЛНОТО ПРАВОСЪДИЕ.

Всичко започва през 1975 г. в Англия, където затворничките капелани иницират отбелязването на ден, в който обществото да си спомни за осъдените на лишаване от свобода – „Неделя на затворниците“. Идеята се разпространява и в други страни и 20 години по-късно тя се превръща в „Седмицата на затворниците“. Тя все още се отбелязва в Белгия (едновременно с Международната седмица на ВП) в добро сътрудничество между EFRJ и местните организатори, работещи в затворите. През 2017 г., например тяхната тема бе за семействата на затворниците  – тема, в която ВП има добро приложение.

През 1996 г. Канада разширява седмицата на затворниците в „Седмица на възстановителното правосъдие: Общността, жертвите и затворниците“. EFRJ се присъединява към тази международна кампания няколко години след създаването си през 2000 г.

Инициативи на Европейския форум за възстановително правосъдие  за 2019

Знакът EFRJ за Международната седмица за възстановително правосъдие
Знакът EFRJ за Международната седмица за възстановително правосъдие Мотото на международната седмица „Вдъхновяваща иновация“

EFRJ всяка година прави календар, в която инициативни групи, специалисти, членове на форума представят дейности, които организират в своите държави. 

Календарът тази година изглежда изключително интересен. Тук ще ви представя само част от инициативите. В следващи публикации очаквайте още новини от  европейския календар на седмицата на възстановителното правосъдие. 

 • Испния:
  • Института по криминология към Университетът в страната на баските (Испания), организира лаборатория за теория и практика на възстановително правосъдие. 
  • От 15 до 27 ноември Джема Варона, индивидуален член на EFRJ организира изложба на тема „Картички за предотвратяване на самоубийство: прозрения на възстановително правосъдие“.
 • Норвегия
  • Медиация на улицата към Норвежкият червен кръст организира в Осло, на 17 ноември сутринта, прожекция на картък филм и информационна сесия, за да отбележи и отпразнува първия ден на международната седмица на възстанвоителното правосъдие.
 • Гърция
  • Гръцкият център за изследване на престъпността (CESC) ще отбележи международната седмица на възстановителното правосъдие в сътрудничество с Катерина Сулу, член на УС на EFRJ като стартира кампания за по-широко представяне на философията на възстановителното правосъдие (RJ) чрез социалните медии

ВДЪХНОВЕНИЕ!  Да си припомним какво се е случил в България през миналата година в седмицата на възстановителното правосъдие.

One thought on “Международна седмица на възстановителното правосъдие – 2019

Коментарите са изключени.