Международна седмица на възстановителното правосъдие, 2020


Скъпи приятели и съмишленици на възстановителното правосъдие в България, традиционно, в предпоследната седмица на ноември множество държави, организации и личности отбелязват седмицата на възстановителното правосъдие по цял свят. За тези от Вас, които за първи път чуват за нея, може да погледнете статии за историята на нейното възникване преди 30 години в Англия и по света. В България тя се отбелязва от години, предимно от организации и личности, пионери в това поле. Блогът за възстановително правосъдие, от своето създаване през 2017г., организира срещи, разговори и презентации сред заинтересовани организации и професионални групи.

Тази година е особена заради сполетялата ни пандемия. Това няма как да не се отрази и на практиките на ВП, както и на възможностите ни за срещи и общуване в този период за оповестяване на постиженията, историята и предизвикателствата пред възстановителното правосъдие. Въпреки това, или именно заради това, сега е особено важно да споделяме, обмисляме, търсим и изобретяваме нови подходи за прилагане на възстановителните практики, така че те да могат да изпълнят своята мисия на подпомагащи общностите в намирането на решения, решаването на трудни проблеми и справяне с предизвикателства в отношенията.

Ето защо тази година съм Ви приготвила интересни разговори с професионалисти от различни области, които на различно ниво познават философията на възстановителното правосъдие и мислят по посока прилагането и развитието му и в България.

За мен е радост, че в тази инициатива всички се включиха изключително открито и с готовност. Нито един от професионалистите няма претенция, че познава в дълбочина възстановителните практики и не възприема себе си като експерт в областта. С тях, през разговора, съвместно изследваме и откриваме смисъла, който би донесло едно възстановително мислене, в даденото професионално поле, както и препятствията, които стоят пред него.

От кои професионални полета са участниците в разговорите тази седмица?

Ще ви срещна с училищен психолог, социален работник, пробационен служител, двама съдии, психотерпавет с практика в САЩ, професионалист, чиято голяма част от кариерата се е развила в МВР, представител на НПО и адвокат.

За мен бе изключителна чест и радост да се срещна с толкова различни позиции и гледни точки на професионалисти.

Искрено се надявам и за вас да е интересно.

Как може и Вие да се включите?

Това, с което ще отбележим финалът на седмицата е Кръг за разговор с основен въпрос за изследване: С какво може да ни подпомогне възстановителното правосъдие по време на COVID-19″.

В този кръг може да се включи всеки! Единственото, което се изисква е да се регистрирате за участие тук.

Кръгът ще се проведе в онлайн формат на 23.11.2020г, от 19.00 до 21.00.

Очаквам Ви с нетърпение!