Два знатни рода от верона


Това е заглавието на работилница за възстановителни практики, която решихме, заедно със Симона Василева - Фуджимори да провеждаме в международната седмица на възстановителното правосъдие (20.11.2022 - 27.11.2022) за различни групи хора и организации. 
Мисленето за работилницата стартира още през лятото на 2022, непосредствено след обучение, което се провеждаше по проект "Насърчаване развитието на възстановителни практики в наказателното производство", в гр. София. В групата участваха служители на затвор София, журналист, медиатори, студент, съдебен заседател, криминолог. Във втория ден, когато участниците бяха  силно въвлечени в  работни задачи в малки групи, спонтанно се появи реакция от едната малка група: "Ако във Верона знаеха за възстановителното правосъдие, нямаше да се стигне до трагедията на Ромео и Жулиета".  Това изречение заседна в съзнанието ми и не ме остави на мира, докато не му намерих място за реализация. Този резонанс от обмена в обучението, дойде от Десислава Георгиева, началник сектор на СДВР затвор София и в този смисъл тя е кръстник на работилницата и идеен подбудител, тя да се случи. 
И така, вероятно вече се досещате, че работилницата се основава на текст от Шекспир, като целта е да използваме една известна на всички история, съдържаща множество конфликти на различни нива, за да представим и включим участниците в различни видове възстановителни практики. Целтта на работилницата е всички да се доближат и преживят силата на възстановителното правосъдие. 

Работилницата има вече интензивен график. Планираме да се провежда в затвор София, 23 „Жолио Кюри“ и за свободно свормирала се група, в гр. София.

С настоящото Ви каня, да се включите в преживяването, където изследвайки познат текст, да се пренесем на площада на Верона и да се опитаме да прочетем „текста в нас“, предизвикан от случващото се „там и тогава“ на Шекспир и „тук и сега“, на участващите в работилницата.

Прекрасния дизайн на афиша е на Симона Василева, а пълният текст на поканата може да изтеглите в pdf формат от тук.

Два знатни рода

от Верона

Работилница за възстановителни практики, разработена от Елена Евстатиева и Симона Василева, специално за международната седмица на Възстановителното правосъдие.

Дати на провеждане:

19.11.2022 от 16.00 – 19.00

26.11.2022 от 16.00 – 19.00

3.12.2022 от 16.00 – 19.00

Предварителна регистрация – https://forms.gle/VMn4iJ8Ckrxv3ra19

Народно читалище

 “Алеко Константинов 1897”

„Два рода равно знатни от Верона, чиято красота е тук пред вас, отново нарушавайки закона, проливат ближна кръв със вражи бяс. Двамина млади през стени от злоба обикват се под гибелна звезда и таз любов, отвела ги до гроба, погребва с тях и кръвната вражда. Със жребия на тез нещастни двама и спора бащин, към страстта им глух, във хода на два часа тази драма ще занимае тънкия ви слух. Където тя не е дотам добра, дано помогне нашата игра!„                     ХОРЪТ „Ромео и Жулиета“, Шекспир

Работилницата се опира на историята за два знатни рода, загубили децата си в неспирната вражда. Законът, чрез гласът на княза е недостатъчно възпиращ за враждуващите, а любовта е потърпевша. Единствено пред лицето на безсмислената смърт и страданието обзело всички, страните съумяват да се помирят.

Достъпът до възстановителното правосъдие[1] е основния фокус през тазгодишното издание на седмицата за Европейски форум за възстановително правосъдие. Отговаряйки на този принцип, работилницата е насочена към всички, без ограничения. Подходяща е за всеки заинтересован и всеки контекст. С нея целим да разширим познанието за възстановителните практики и тяхното широко приложение в различни условия, общности, групи, организации, институции. Единственото ограничение, което поставяме е участниците да са навършили 14 години.

Работилницата представя практики на ВП като ни пренася на площада на Верона и историите, които той ни разказва…

„ Ний виждаме ги где лежат, но где лежи причината, за да лежат — туй нужно е да видим най-подробно!“


[1] За повече данни относно ограниченията за прилагане на ВП в България може да намерите в най-новия сборник с текстове и изследвания „Проблемна карта на възстановителното правосъдие в България“, 2022, Пи Еф България – общност за помирително правосъдие

Какво може да очаквате, ако се включите

В работилницата, макар да работим с текст на Шекспир, работим с „текста“ в нас. Избраната трагедия е рамка, в която може да се разположи всеки един участник и да работи активно и включено в процеса на прилагане на избрана възстановителна практика. Да изследва опита си в практиката, да осмисля и анализира съвместно с останалите.

Всяка от сесиите на работилницата е посветена на отделно действие от пиесата „Ромео и Жулиета“ на Шекспир и включва различна практика. Може да се включите в една, две или във всички срещи на работилницата.

Кога?

  • 19.11.2022г., от 16.00 – 19.00 – „Два знатни рода на Верона“, първа среща на работилницата”.
  • 26.11.2022г., от 16.00 – 19.00 – „Площадът на Верона“, втора среща на работилницата
  • 03.12.2022г., от 16.00 – 19.00, „Епилог“, трета среща на работилницата

Къде?

Адресът и на трите срещи на работилницата е ул. Оборище № 73 актова зала на читалище “ Алеко Константинов 1897”.

Условия за участие

  • Предварителна регистрация – https://forms.gle/VMn4iJ8Ckrxv3ra19
  • Такса участие: 15 лв. за всяка една от срещите на работилницата.

Таксата може да заплатите на място или по банков път. Подробности ще намерите във формата за регистрация

Настоящата работилница се провежда безплатно в

училища, университети и затвори.

ЗА ВОДЕЩИТЕ

Симона Василева,медиатор No 20180112004 в Единния регистър на медиаторите, член на общността към Центъра за Партньорски взаимоотношения “Ахая”, част от мрежата от специалисти участващи в ежегодните конференции по възстановително правосъдие в България, с опит в прилагане на възстановителни практики в училище, в работа с младежи и кръгове за споделяне; миротворец, предприемач, обучител, мениджър на спортен клуб за деца и родители. 

Пътят ми премина през неформалното образование и младежката работа и така до 2017 г., когато дойде момента да предизвикам себе си като превърна идеали, мечти и умения в своя професия.

Като човек с многостранни интереси се вдъхновявам от срещите с хората и природата, обмяната на идеи, опит, каузи и игри; пътя, промяната и потенциала на кризите в нашето личностното израстване; изразяването и свързването през изкуство, танц и театър.  

Елена Евстатиева, създател на блога за възстановително правосъдие в България. Обучител по възстановителни практики, член на УС на „Пи Еф България – общност за помирително правосъдие“, пълноправен член на Европейския форум за възстановително правосъдие.

Любопитството ми в професионалното ми развитие ме отведе в работа с осъдени лица, работа с жертви на престъпление и срещи с множество хора и общности. За възстановителното правосъдие чух за първи път през 1999г., на Световния конгрес на PFI, проведен в София. Оттогава то чертае линия през всичките ми професионални дейности, в това число в работата ми като психодрама терапевт.