Международна седмица на възстановителното правосъдие – 2018


Скъпи приятели и съмишленици, отново сме пред прага на Международната седмица на възстановителното правосъдие. Само след седмица тя стартира:  18.11.2018г. – 25.11.2018г. Освен организации от Европа, още много други  от различни националности, ще посветят време, енергия и усилия за популяризиране, обсъждане и проблематизиране на темата за възстановяващото правосъдие.

Блогът за възстановително правосъдие в България и тази година предприема 12186262_740879759351193_8360674600460585047_oстъпки за нейното отбелязване и осигуряване на пространство за среща на всички заинтересовани от едно истинско и човешко възстановяване на справедливостта в отношенията, общностите и обществата. 

Блогът ще подкрепи всяка инициатива на организации, инициативни групи и личности, които искат да се присъединят към кампанията, провеждана по време на Междунароната седмица на възстановителното правосъдие.  

Очаквайте в следващите дни по-подробна информация. И не се колебайте да ни пишете, като заявите готовност за включване.

Днес ще ви представя информация, публикувана в сайта на Европейският форум по възстановително правосъдие: какво предстои и от къде тръгна всичко. 

 ***

ВДЪХНОВЯВАЩА ИНОВАЦИЯ  – Мотото на Европейският форум, появяващо се всяка година в межддународната седмица на възстановителното правосъдие

Знакът EFRJ за Международната седмица за възстановително правосъдие

КРАТКА ИСТОРИЯ

Всичко започва през 1975 г. в Англия, където затворничките капелани иницират отбелязването на ден, в който обществото да си спомни за осъдените на лишаване от свобода – „Неделя на затворниците“. Идеята се разпространява и в други страни и 20 години по-късно тя се превръща в „Седмицата на затворниците“. Тя все още се отбелязва в Белгия (едновременно с Международната седмица на ВП) в добро сътрудничество между EFRJ и местните организатори, работещи в затвора. През 2017 г., например тяхната тема бе за семействата на затворници  – тема в която ВП има добро приложение.

През 1996 г. Канада разширява седмицата на затворниците в „Седмица на възстановителното правосъдие: Общността, жертви и затворници“, съкратена до „Седмица на възстановителното правосъдие“. EFRJ се присъединява към тази международна кампания от няколко години след създаването си през 2000 г.

Инициативи на Европейския форум за възстановително правосъдие 

EFRJ създаде нов филм – „Разширяване на представата за възстановителното правосъдие“, представящ интервюта с участници в десетата международна конференция, състояла се в Тирана през юни 2018г.  Филмът е със субтитри на няколко езика, сред които и български. Субтитрите са направени на доброволни начела от членове на форума и съмишленици. Филмът е качен в канала на  EFRJ във Vimeo. Връзката ще бъде публична и достъпна от  първия ден на седмицата на възстановителното правосъдие.

EFRJ планира провеждането на събитие „Европейската мрежа за политика в областта на възстановителното правосъдие“. Форумът ще събере представители работещи в полето на ВП, наказателна медиация и / или  наказателното правосъдие от всички европейски страни членки (Брюксел, 19 ноември). Целите са: споделяне на опит, ход на провеждащи се реформи, най-добри практики и предизвикателства пред държавите-членки; да накара европейските политици да осъзнаят новите резултати от научните изследвания, новаторските практики и въпросите на международната политика, свързани с ВП; да научат за нуждите и как EFRJ би могъл да развива по-нататъшна политика за развитие; и да предостави пространство за обсъждане.

EFRJ ще стартира и нова серия от пощенски картички, базирани на произведения на изкуството на Лий Андерсън, художник от Великобритания, който се присъедини към нас в Тирана.

ВДЪХНОВЕНИЕ!!!

Само, за да имате представа какво се е случило в Европа през последните няколко години …

През #RJWeek 2017, EFRJ подкрепи създаването и разпространението на филма „Разговор“, който бе прожектиран  над 70 места по целия свят,  публикува брошурата „Възстановителното въображение: артистични пътеки , идеи и преживявания в пресечната точка между изкуството и възстановителното правосъдие“, което вдъхнови много от членовете на форума да организират местни събития. В България първата прожекция на фила „Разговор“ бе обявена на Националната конференция по възстановително правосъдие, проведена на 21 Април 2018г., в гр. София. На 27 Септември 2018 съвместно с Центъра по медиация към СРС бе организирана дискусия и прожекция на същият фил.

По време на #RJWeek 2016, EFRJ организира поредица от събития около главната тема „Изкуство, справедливост и разказване на истории“ и събра и разпространи истории и събития в областта на RJ. През #RJWeek 2015 EFRJ отбеляза своята 15-та годишнина със серия от събития в Льовен и разпространи събитията, организирани от нейните членове. По време на #RJWeek 2014, EFRJ представи видеоклипа „Възстановително правосъдие. Вдъхновение за бъдещо  справедливо общество за всички „, което бе прожектирано в цяла Европа като част от кампанията. По време на #RJWeek 2013, EFRJ разработи пощенски картички, изпратени в цяла Европа в цифрови и печатни версии.

 

One thought on “Международна седмица на възстановителното правосъдие – 2018

Коментарите са изключени.