Международна седмица на Възстановителното правосъдие


19.11 – 26.11.2017 

Тази година международната седмица на Възстановителното правосъдие стартира на 19 Ноември 2017.  Седмицата протича под надслов Вдъхновяваща иновация. В цяла ЕВропа и по света седмицата на Възстановителното правосъдзие ще бъде отбелязана с различни събития в институции и общности.

Един разговор

В Белгия ще бъде представен филмът „Един разговор“, проследяващ възстановителна конференция провеждаща се по случай на жестоко престъпление, чиято жертва е младо момиче. Прожекциите на филма, ще бъдат съпътствани с дискусии между експерти и специалисти от полето на RJ.

Към трейлъра на филма:

За събитията в Европа и техния календар може да посетите Европейският форум за Възстановително правосъдие  

Добра практика за държавна подкрепа 

Във Великобритания Министерство на Правосъдието отдебялазва международната седмица на Възстановителното правосъдие, като оснигурява подкрепа за всички доставчици на услуги в сверата на RJ за представяне на тяхната работа в полето, в което работят, пред обществеността.

История на международната седмица 

Повече от две десетилетия, организациите и хората от цял ​​свят отбелязват Международната седмица на възстановителното правосъдие (RJ Week). 
Целта на RJ Week е да се повиши общественото разбиране, че „възстановителното правосъдие“ не само поставя правилните въпроси, но предизвиква общността да  участва съвместно с държавните, местни и национални агенции и институции в прилагането на този модел на справедливост. “  (Канадски уеб сайт)
Седмицата на Възстановителното правосъдие започва в Англия през 1975 г. като еднодневно събитие, наречено „Неделя на затворниците“, инициирано от затворническите капелани. Този ден бе събитие за припомняне на цялото общество за затворниците и отправяне на призив за състрадание към осъдените мъже и жени. Малко след въвеждането му в Англия, събитието бе прието в Канада и няколко други държави от Британската общност.  През 1995 г. денят беше удължен до пълна седмица и името бе променено на „Седмицата на затворниците“. Една година по-късно името се промени последно до „Седмица на възстановителното правосъдие“.
Новото име отразява две основни неща, като премествапървоначалния фокус на събитието. 
1) RJ Week включва всички, които са засегнати от жертвите на престъпления и техните семейства, правонарушителите и техните семейства, служители в затворите, длъжностни лица свързани със съдебната и наказателна системи, и цялата общност.
2) Въпреки, че „Неделя на затворниците“ всъщност имаше християнски фокус, сега седмицата на възстановителното правосдъдие, достига до всички религии и до светските аудитории,  включва широк спектър от дейности.
Задавайки правилните въпроси
Американската общественост и гражданите на много други народи, все повече изразяват недоволство от сегашната съдебна система. Един от проблемите е, че системата се фокусира върху „наказанието“, но не и върху реалните въпроси, които биха могли да окажат влияние върху оцеляването, лечението и бъдещото на жертвите, отговорността и развитието на нарушилите закона, както и капацитета на местните общности да посрещнат нуждите на всеки един от своите членове.  Това са въпросите, които поставя възстановителното 
правосъдие и на които намира отговор. 
Почти неизвестно 
В България, Неделята на затворника, а в последствие и Седмицата на затворника се отбелязваше до 2005г. от PF Bulgaria – общност за помирително правосъдие, като част от международната асоциация PFI.